A ponty
Cyprinus carpio
(forrás villantomagazin.com)
Származás,
elterjedés,
élettér:
A ponty
származását tekinve heves
viták dúlnak. Thienemann nézetei
szerint Kína, Japán, Közép-
és Kis Ázsia
egészen a Fekete-tengerig nyúló
térségeinek vizei képezik a ponty
eredeti hazáját.Európai
elterjedéséről semmit sem lehet
bizonyossággal állítani.
A görögök és a rómaiak
már ismerték és tavakban
tenyésztették, felismerve
értékes húsát. A
középkorban szerzetesek
nevelték, nagyra becsült böjti
étel volt.Honos Spanyolország,
Franciaország (a világrekord 37 kg-os
példány is innen származik),
Olaszország, Portugália,
Svájc, Hollandia, Bulgária,
Oroszország, Törökország,
Románia, Magyarország számos
vizében. Európa majdnem minden
édesvizében megtalálható az
északi
szélesség 60. fokáig. Nem
található viszont Finnországban,
Skandinávia északi részén
és Kelet-Szibériában. Gazdag
állomány él viszont a Fekete-
tengerben, Kaszpi-tengerben, Aral-tóban.Jó
fogási eredménnyel kecsegtet a Duna-delta,
Magyarországon a Balaton, a Tisza,
Körösök, Dráva, Száva.
A ponty édesvízi hal, brakkvízben
(kevert víz) is előfordul, de csak az alacsony
sótartalmat viseli el. Fokozottan
érvényes ez az ivadékra, amely 7
ezreléket maghaladó sótartalom
esetén elpusztul, az idősebb példányok
legfeljebb 12 ezrelékes sótartalmat
képesek
elviselni. Steffens feljegyzése szerint a
Salton-tóban (Dél-Kalifornia) a ponyt 18,6
ezrelékes sótartalom mellett is megél.
A dús növényzet viszont fontos a
számára, nemcsak rejtekhelyet jelent a halnak,
hanem táplálékot és
ívóhelyet
is.
A víz oxigéntartalmával kapcsolatos
igénye szerény, a ponty az oxigént
különösen hatékonyan
hasznosítja.
Oxigénszükséglete
nő a víz hőmérséklet
emelkedésével, mivel ilyenkor többet
mozog, illetve több
táplálékot vesz fel. Amennyiben a
víz oxigéntartalma lecsökken a ponty
másodlagos levegőfelvételhez folyamodik, a
vízfelszínen levegőt szippant (pipál),
sőt egyes esetekben bőrön keresztül is tudja az
oxigént hasznosítani.
Szaporodás,
egyedfejlődés:
Ideális
esetben,
vagyis 18-20 fokos
vízhőmérsékletnél
és kedvező ívóhelyek
meglétekor az ivarérett halak májusban
és júniusban ívnak, bár az
ívás elhúzódhat
július közepéig is (kedvezőtlen
vízhőmérséklet). Az
ívás természetes vizekben szakaszos,
vagyis akár napokig,
vagy hetekig is eltarthat.Hidegfront betörés
hatására az ívási folyamat
megszakad, az ikrásokban képződött ikra
visszafejlődik, és a hal szervezetében
komolyabb károsodás nélkül
felszívódik.
Egyes számítások szerint a ponty
kedvező esetekben
testsúlykilógrammonkét 100 000-200 000
ikrát rak, egyes
igen súlyos nőstények több mint 1
millió ikrát képesek
kibocsátani.
A megtermékenyített peték a
fenékre süllyednek. Üvegtiszták
és enyhén sárgás
színűek, átmérőjök 1,5
és 2 miliméter
között mozog. A lárvák a
vízhőmérséklettől függően 38
nap múlva bújna ki az ikraburokból,
4-5,5 miliméter hosszúak, a has alatt
világossárga szikzacskó
található, mely biztosítja első nyolc
napi élelmüket.A lárvák
még úszni nem tudnak fejjel előre
lesüllyednek a fenékre, itt
ragasztómirigyükkel
megtapadnak a fenéken. Egy nap után
úszni kezdenek első úszásuk
folyamán a vízfelszínre igyekeznek,
hogy levegőt szippantva megtöltsék
úszóhólyagjukat.Gyakran
több napig is eltart míg feltöltik az
úszóhólyagot levegővel.
Táplálkozás:
A
pontyivadék az első
időben apró
állati és növényi
szervezetekből él. Kerekesférget,
vízibolhát, kandicsrákot,
víziászkát,
kérészeket, és mindenféle
lárvát fogyaszt,
különösen kedveli az iszapos
részeken meghúzódó
árvaszúnyoglárvát. A ponty
növényi táplálékot
is felvesz, elsősorban algákat, de fogyasztja a friss
növényi hajtásokat is.
Nevezhetjük a pontyot mindenevőnek. A nagyobb pontyok
esetenként a
kisebb halakat is bekapják, de a ponty ettől még
nem ragadozó. Étlapján
megtalálható mindenféle
féreg, csiga, kagyló, pióca,
szitakötőlárva, tehát
minden ami az iszapban rejtőzködik.
A táplálékot a ponty a
harmonikaszerűen előrenyúló
szájával veszi fel, majd garatfogaival
felaprítja. Gyomra nincs,
a táplálék
közvetlenül a hosszú
béltraktusba kerül.
A táplálékfelvétel igen
intenzív 20 Celsius-fok feletti
hőmérsékletű vízben, viszont
még az 5 fokos vízben
is táplálkozik (ezt igazolják a
léki pontyhorgászok fogásai is). A
tartós koplalást a ponyt hiteles
vizsgálatokkal alátámasztva kb. 600
napig viseli el.
Növekedés,
életkor:
Jó
feltételek mellett igen gyorsan
növekszik a ponty. Háromnyaras korára
tógazdaságokban elérheti a 35-45
centiméteres hosszúságot és
az 1-2 kilogrammos súlyt. Érdekes
összehasonlítást lehet
felállítani az egymás mellett
előforduló vadponyt és tenyészponty
között. Egyes évjáratokban a
vadpntyok mindig kisebbek voltak mint a tenyészponytok.
A ponty lehetséges
életkoráról régebben
fantasztikus elképzelések uralkodtak. Ma
már a pikkelyminták
vizsgálatával
egészen pontosan meg tudják
állapítani a ponty
életkorát. Például egy 20
kilogrammos ponty életkora
bizonyíthatóan 12 év volt. Ugyanakkor
egy svéd
rekordhal amely 19,30 kilós volt életkora viszont
30 év volt. Maximális életkor a
pontyoknál kb. 35-40 évre tehető, de
előfordulhatnak szélsőséges esetek is.
Hol keressük:
A ponty a
lassú
folyású
folyó, illetve lassú
áramlású
állóvizeket kedveli. Mivel
oxigénigénye csekély,
és némely változata (bőrponty,
tükörponyt) képesek a
légköri levegőt felvenni a bőrön
keresztül. Ezért ilyen helyeken kell
keresnünk. Magyarországon
szinte minden vízben előfordul, "nemzeti hal". A
horgászzsákmány jelentős
részét ez a hal teszi ki. A
folyóvizekben a kőgátak mögötti
langós részeken,
kisebb öblökben, partbiztosító
kőrézsűk mentén, torkolatoknál
találjuk meg. Az állóvizeken
vándorol, ősszel a lehűlő vízben a
mélyebb részeket keresi fel a téli
nyugalmi időszak eltöltésére, ilyenkor
is táplálkozik.
Amint melegszik a víz elkezd mozogni, mivel
élelem után kell néznie, gyakran
előfordul, hogy tavasszal a part menti zónában
csipegeti az apró állati és
növényi szervezeteket. Amint egyre melegszik a
víz, a ponty elkezd keresni
valamilyen fedzéket, ahol élelmet is
talál és el is rejtőzhet. Kitűnő erre a part
menti nádas, illetve a hínarasok. A nagy
nyári melegben amikor a
víz oldott oxigénszintjealacsony a ponty gyakran
feljön a vízfelszínre és
légköri levegő szippantásával
pótolja az oxigént, ilyenkor látott
hallá
válik a ponty, de ilyenkor a legnehezebb megfogni. Vannak
viszont árulkodó jelek, amiről fel lehet ismerni,
hogy pontyok tartózkodnak a
horgászhelyünkön.
Egyik ilyen jellegzetes a ponty vízből való
kiugrása, ez főleg nyári melegben
tapasztalható.
A vízfenékről felszálló
buboréksor is lehet jele a halnak, ám
könnyen össze lehet keverni a fenékről
felszálló gázokkal, fő jellemzője a
"pontytúrásnak", hogy a buboréksor egy
bizonyos irányba halad. A nádszálak
finom ütemes rezgése is lehet
bíztató jel, ekkor a ponty éppen az
egyik legkedveltebb
táplálékát, a
vándorkagylót csipegeti a
nádszálak tövéről.
Nagyobb pontyok képesek a nádasokban utakat,
járatokat vágni, ahol szívesen
tartózkodnak, ezekbe a folyosókba
lógatva az úszós
készségünket, gyakran
kellemes meglepetés érhet bennünket.
Kapási idők:
A ponty gyakran
szeszélyes halként viselkedik,
főleg azokon a vizeken ahol megfelelő mennyiségű
táplálékot
tlál, ilyenkor bizalmatlanná válik, a
vízben gyanúsan úszó,
lebegő csalival szemben. Egész évben
fogható, még jég alól is,
persze ehhez meg kell találni
a bandázóhelyet.
A napszak tekintetében sincs semmi
különleges, éppúgy
fogható éjjel is mint nappal, gyakra az esti,
éjjeli illetve a hajnali
órák kedvezőbbek, főleg
állóvizeken (érdemes naplót
vezetni a fogásokról, amire
tüntessük fel, hogy a nap mely szakában,
milyen időjárási
körülmények
között fogtuk a halat).
Ez a hal viszont eléggé
érzékeny az időjárásra,
főleg a frontokra, illetve a frontokat kísérő
légáramlatokra. Hidegfront
betörés előtt, mikor a déli
szél megélénkül (meleg
szél fúj), az idő fülledt meleg, főleg
nyári napokon, a ponty értvágya
csökken, miután betört a front
és megérkezett a hűvösebb levegő, a
szélirány északi,
észak-keleti irányú lesz, a ponty
elkezd enni, gyakran annyira, hogy egymást érik a
kapások.
Amint az időjárás megnyugszik,
frontmentessé válik, a ponty
étvágya kissé csökken, de
még ekkor is eredménnyel fogható.
Melegfront betörés előtt
az étvágya visszaesik, s amig tart a front
kevés táplálékot vesz
magához.
Horgászmódszerek:
A klasszikus
pontyozó
szerelék az úszós.
Ezek közül is
többfélét lehet alkalmazni. A
hagyományos
osztott súlyú szereléket (c.)
nyílt vízen alkalmazzuk ahol nem akarjuk, hogy a
csali a vízfeneket érje. A
súlyozása úgy
történik, hogy több apró
ólmot
helyezünk el a zsinóron, ezáltal
kapásnál az úszó vagy
elmerül, vagy kiemelkedik, a hal számára
szinte észrevétlen amint az apró
súlyokat megemeli. Ugyanígy
súlyozzuk a feltolós szereléket (b.),
de viszont ennél a módszernél
hosszú szárú
úszóra van
szükségünk. A felfektetős
szerelék (a.) légyege, hogy a csali a
fenéken
van, a zsinóron lévő súllyal
együtt, kapáskor a ponty felemeli a csalit, vele
együtt a súlyt, és az
úszó felfekszik a víz
színére. Itt kedvező a
kissé tömzsibb
úszótípust választani.
Gyakran, főleg nádi pontyozásnál
alkalmazzák az ún. lemezantennás
úszót, amely törzsébe egy
műanyag lemez
van beleépítve. Úgy kell a
zsinórra felrakni, hogy a lemez a horgásszal
szembe legyen, fokozottan érvényes
éjszakai horgászatra ez a szabály
különben
bárhogy világítjuk meg, nem
látjuk az úszót.
Fenekező módszerrel
is eredményesen horgászhatunk pontyra, főleg ott
ahol a parttól messzebb
tanyáznak és úszós
készséggel már nem lehet
elérni őket. A fenekező módszerek
között is va ntöbbféle, van mikor
a súlyt a szerelék végére
tesszük, ilyenkor
végólmos szerelékről
beszélünk. Különböző
lehet az ólom formája is, folyóvizeken
inkább laposat, állóvizeken a
gömbölyűeket
részesítsük előnyben.
Csúszóólmos
módszernél a hosszirányban
átfúrt ólom a zsinóron
szabadon fut, tehát a hal mikor felveszi a csalit akkor csak
egy idő után érez
ellenállást.
Az ólom formája itt is
változó, a gömbólmot
inkább állóvízre, a lapos
tégla ólmot folyóvízre
alkalmazzuk. Amikor etetőanyagot is akarunk juttatni a
csali mellé akkor etetőkosaras szereléket
alkalmazzunk, az etetőkosár egy bordázott
belül üreges vagy drótból, vagy
kemény műanyagból készült
eszköz.
Ebbe lehet belegyúrni a az etetőanyagot, ami a
vízreérés után
(attól függ, hogy milyen keményre
gyúrtuk), kimosódik a víz
által, és felkelti a halak
figyelmét. Újabban etetőanyag
pezsgőtöltetet is árulnak a szaküzletek,
amelyből pezsegve oldódik ki az etetőanyag. Az etetőkosarat
is felszerelhetjük
csúszó, illetve
végszerelékként is.
A bojlizó módszer
az utóbbi időben terjedt el, és
forradalmasította a pontyhorgászatot. A
bojli tulajdonképpen csak fantázianév,
ami tésztát jelent. Ezt a csalit lehet kapni a
szaküzletekben, de házilag is
elkészíthető. 1 kg tészta alapanyaghoz
kb. 10-12 db tojást kell hozzáadni, ez
biztosítja a tapadást, és a megfelelő
mennyiségű fehérjét, ami a halaknak
nagyon fontos táplálék. A
tészta másik
alapanyaga a búzaliszt, vagy a kukoricaliszt, amely kellő
mértékben összetapad,
adalékanyagként adhatunk a
tésztához különféle
aromákat (ne túl nagy
töménységben,
ugyanis ellenkező hatást fejthet ki), adhatunk
hozzá vérlisztet is nehéz beszerezni
ugyan, de leképesztő hatással van a halakra
(főleg vágóhidakon
juthatunk hozzá). A tésztát
miután kellően összegyúrtuk, 10-15 mm
átmérőjű pontyszájba illő
gombócokat fomáljunk belőle. Ezután
forró, de nem lobogó
vízben főzzük amig fel nem jönnek a
felszinre és még utánna 2 percig. Ha
kiszedtük, utánna egy hegyes
zsákvarró tűvel kifúrjuk, zsinegre
fűzzük,
száraz meleg helyre tesszük száradni.
Egy hét múlva a gombócok olyan
kemények lesznek, hogy a betonra ejtve
acélgolyóként pattannak vissza.
Amennyiben
azt akarjuk, hogy a golyók ne süllyedjenek a
fenékre hanem lebegjenek akkor két
speciális módszert alkalmazhatunk. Vagy a
golyókat a főzés után forró
sütőben kisütjük, vagy a
tésztába összedolgozáskor
apró hungarocellgolyókat teszünk. A
golyón átfűzünk egy zsinórt
(cérna, bojlielőke), a végére egy
szalmaszálat kötünk (ez lesz az
ütköző), a másik
végét a horogszárára, vagy
az öblébe kötjük.
A felszerelés:
Mivel a ponty
óvatos
hal ezért csak indokolt
esetben alaklmazzunk erős felszerelést, főleg ott ahol
nagyobb
példányokra is lehet
számítani.
A bot legyen 3-3,5 m hosszú
parabolaakciójú, úszós
horgászatnál lehet egy kicsit hosszabb is.
Dobósúlya
úszózsnál 40-80
g, fenekezésnél, 60-150 g.
Az orsó elsősorban peremorsó 40-70-es
zsinórkapacitású, vagy nádi
pontyozók esetében a multiplikátoros
orsó használata a legkedvezőbb,
ha fonott zsinórt használnak.
A zsinór vastagsága döntő szempont
lehet, tavasszal mikor finomabbak a kapások
25-ösnél ne használjunk vastagabbat,
nyáron ahol kapitális
példányok vannak ott is elegendő a max. 0.35 mm
átmérőjű zsinór. Előke
alkalmazása mindig célszerű,
általában 0,5 mm-rel vékonyabb
mint a főzsinór. Mióta megjelentek a multifil
(több szálból fonott)
zsinórok könyebb lett a horgászat, mivel
vékonyabb zsinórok elképesztő
szakítószilárdsági
tulajdonságokkal bírnak, egyetlen
hátrányuk viszont, hogy hamar
gubancolódnak.
Horog tekintetében meg kell jegyeznünk egy
örök érvényű
szabályt, inkább
válasszunk minőséget magasabb áron,
mint az orrunk előtt törjön el a horog egy
kapitális példány
fárasztásánál.
Növényi eredetű csaliknál a nagy
öblű,
élő csaliknál a kis öblű
hosszú szárú horgot
használjuk. Sok márka van a piacon, a
horogpróbát azért érdemes
elvégezni úgy hogy veszünk egy
parafadugót,
abba beleszúrjuk a horoghegyet és
elkezdjük húzni, ha elpattan a horog akkor
túl keményre edzett nem jó, sőt akkor
sem jó ha kihajlik, mert az
túl lágy. A legmegfelelőbb akkor a horog ha a
dugóba beleszúrva enyhe
feszítésre rugalmasan válaszol.
Csalik:
A ponty
étlapja
változatos így
elég széles a választék
csalikból. Tavasszal, ősszel inkább
állati eredetű
csalit alkalmazzunk, szóba jöhet a giliszta, a
lóbogár, csontkukac (csonticsokor), sőt
előfordult már, hogy nagyobb példányai
a ragadozóknak felkínált kisebb
halakat is elkapták. Télen a hideg
vízben nagyon eredményes a kocára
vágott löncshús.
Növényi eredetű csalikat főleg tavasz
végén és nyáron
használjunk,
itt meg kell említeni a legelterjedtebb csalit a
kukoricát amelyet ma már
többféle ízben
keménységben állítanak elő,
a mai napig eredményes az Alcsiszigeti
Holt Tiszán az öreg kukorica, ugyanis egy kicsit
kemény, a keszeg nem tudja leverni. A másik
rendkívül közkedvelt csali a kifli
csücske, amit pár napra
egy nejlon zacskóba téve megpuhítunk
és beleszújuk a horgot, Csalizhatunk puffasztott
rizzsel, főtt sárgarépával,
csillagfürttel. A már említett
tésztacsalik is igen eredményesek,
ízesítésük
tekintetében széles a skála, a
méztől az eperig, bármilyen aromát
használhatunk.
Az etetés nagyon fontos lehet a
pontyhorgászatban, a halak általában
megjegyzik, hogy hol kaptak táplálékot
és visszajárnak ide. Fokozottan igaz a bojlis
horgászatra, ugyanis a csalihoz hozzá kell
szoktatni a pontyot, mert a vízben nem igen talál
ilyen táplálékot.
A csalikat (kukoricát, bojlit,
kenyérgyurmát) lehet színezni, ez
főleg azokon a vizeken válhat be, ahol
túlhorgásszák a vizet, és a
pontyok bizalmatlanná
válnak a hagyományos színű csalikkal
szemben.
Fárasztás,
kiemelés,
élvetartás:
A pontyok kitartó harcosok, még az
utolsó pillanatban is tartogathatnak
meglepetéseket a horgász
számára.
Nagyobb pontyokra jellemző a hosszú egyenletes
kirohanás, ha nincs elég zsinórunk
gyakran elveszítjük a halat.
Általában megakasztás után
szokták
elveszíteni a legtöbb halat, mert a horog nem
jól akad, ezért semmi esetre sem
erőltessük. Amint a hal fárad lassan
körözni kezd, egy egy ilyen
fordulónál
kényszerítsük a
vízfelszínre és levegőztessük
meg. Egy idő után oldalára dől és
hagyja magát vontatni, még ekkor se teljes a
győzelem, ugyanis még
egy kritikus mozzanat hátra van, a
szákolás. Ilyenkor szokott a ponty megugrani a
szák láttán, ezért semmi
esetre sem a szákot toljuk a hal felé,
inkább
a halat húzzuk a vzbe tartott szákra
és egy határozott emeléssel
emeljük meg a szákot, majd a szák
elejét fogva emeljük ki.
A ponty élvetartása szákban illetve
felkantározva történik. A
felkantározást végezhetjük
kopoltyún keresztül
és a hátúszó első
sugarára (bognártüske)
kötött erős megbízható
kötél
segítségével. Így
felkantározva kevésbé
sérül, mivel a
súlypontjánál van felkötve,
így
akár napokig is eltartható.
|