Dorozsmai molnárponty

Az elkészítése nem igényel nagy időráfordítást, és aki szereti a magyaros ételeket, anak tetszeni fog, és egyben kitörést jelent a hagyományos halászlé-rántott hal-rácponty szentháromságból. (Egy hátránya azért van: legalább 3 edényt "koszolok össze"...)
  • 6 pontyszelet vagy filé
  • 50 dkg gomba
  • 5 dkg szalonna
  • 1 db zöldpaprika
  • 2-3 karika hegyes erős zöldpaprika (opcionális)
  • 1 db paradicsom
  • 3-4 levél friss rozmaring
  • 1 fej hagyma
  • liszt, só, bors
  • pirospaprika
  • 2 dl tejföl
  • 50 dkg csuszatészta
  • olaj a hal sütéséhez

Első lépésként gombapaprikást készítek, azaz a szalonnát kiolvasztom, rádobom a felaprított hagymát és paprikaféléket. Amikor a hagyma üvegesre párolódott, hozzáadom a nagyobb cikkekre vágott paradicsomot, megszórom pirospaprikával, beledobom a nagyobb szeletekre vágott gombát és puhára főzöm. (Ha nincs elég leve, kevés vizet öntök alá.) Ízesítem sóval, borssal és a rozmaringgal, ha megpuhult, lisztes tejföllel behabarom.
A halat besózom, paprikás lisztbe forgatom, majd bő olajban 4-5 perc alatt kisütöm, lecsepegtetem, félreteszem.
A csuszatésztát kifőzöm, leszűröm, összekeverem a gombapaprikással, kiolajozott tepsibe terítem, a tetejére fektetem a halszeleteket, és az egészet forró sütőben 15-20 perc alatt összesütöm. Akkor jó, ha a tészta szélei megbarnulnak, ropogósra pirulnak.

Tálaláskor tejföllel megpöttyözöm a tetejét.

Forrás:  http://zsuzsifoz.blogspot.com/2007/10/dorozsmai-molnrponty.html#ixzz1QwcHqp22