Hozzávalók 4 személyre:

Egészben sült süllő

  • Süllő (20-30 dkg-os) 4 db      
  • Só 0,1 dkg                                         
  • Bors 0,05 dkg
  • Paprika 0,2 dkg
  • Liszt 10 dkg     
  • Halfűszer 0,1 dkg
  • Zsemlemorzsa  10 dkg
  • Étolaj 20 dkg
  • Citrom 1 db
  • Burgonya 2 kg

Egészben sült süllő

Az egyik legnemesebb halból készítünk egy finom ételt, süllőt fogunk sütni egészben. Ahhoz, hogy szépen tudjuk majd tálalni a hal száját, ki kell támasztanunk. Erre kiválóan alkalmas egy meghámozott burgonya, amely helyére később citrom kerül. Mindezt gumikesztyűben a legalkalmasabb elvégezni. A formázás, a fűszerezés és a tökéletes átsülés érdekében egy késsel a hal fejétől kezdve bedaraboljuk a csontjáig. Ha ezen művelettel elkészültünk, halfűszer keverékkel megszórjuk, a belsejét és a külsejét is. Ezután zsemlemorzsás, paprikás, sós, borsos, ételízesítős lisztben megforgatjuk és következhet a sütés, amely bő forró olajban történhet bográcsban is és serpenyőben is. Mielőtt az olajba helyeznénk a halat, kicsit megformáljuk a szebb tálalás érdekében. Ha a halunk ropogósra átsült, egy itatóspapírra helyezzük, hogy a maradék zsiradék lecsurogjon róla. A burgonyák helyére negyedelt citromot helyezünk, és a díszítéshez is használhatunk citromkarikákat. Köretként petrezselymes burgonyát, vagy sült burgonyát tálalunk fel hozzá.
forrás: http://www.sotarto-halaszcsarda.hu/index.php?oldal=receptek