Káposztás halleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 30 dkg szálas savanyú káposzta
  • 10 dkg húsos szalonna
  • 3 babérlevél
  • erős paprika
  • ízlés szerint
  • 1 kicsi sárgarépa
  • 1 kis póréhagyma (kb. 10 cm)
  • 1 mokkáskanál tárkony
  • 1 csipetnyi sáfrányos szeklice
  • 1 dl tejföl
  • 2 dkg liszt
  • 50 dkg pontyszelet

Elkészítés:

A káposztát tetszőlegesen kimossuk. A szalonnát apró kockára vágjuk.

A szalonnát kiolvasztjuk, rátesszük a káposztát, hozzáöntünk 1,5 l vizet. Beletesszük a babérlevelet, sót és az erős paprikát, és 50 percig főzzük. Ha szükséges, pótoljuk a vizet. Közben megtisztítjuk a sárgarépát és a pórét, vékony metéltre vágjuk, a levesbe tesszük. Hozzáadjuk a tárkonyt, a sáfrányos szeklicét. A tejfölben elkeverjük a lisztet, és behabarjuk (besűrítjük) vele a levest. Beletesszük a halszeleteket is, és – kíméletesen – még 10 percig főzzük. Tálalásnál tetejére tehetünk még tejfölt.

Munka : kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra 30 perc múlva
1 adag: 381 kcal

Megjegyzés:

Ha egész halat veszünk, és a leeső részekből, pici zöldséggel alaplevet főzünk, víz helyett ezzel öntjük fel a levest, még finomabb lesz.

Fotó: Komáromi Zoltán

Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.