Hozzávalók 4 személyre:
Hozzávalók:
|
|
Az
előkészített pontyot kifilézzük, majd sűrűn
beirdaljuk. A beirdalt pontyfilét kb. 3cm széles
szeletekre daraboljuk. Ezután a füstölt
szalonnából vágott csíkokkal gazdagon
megtűzdeljük, majd besózzuk, és állni
hagyjuk. Ezután a tűzdelt pontyszeleteket lisztbe forgatjuk,
és egy kevés zsírban elősütjük
mindkét oldalukat, hogy szép piros legyen. A ponty
előkészítése és filézése
alkalmával nyert csontokból tartalmas halalaplét
készítünk, melyet leszűrünk. A
felszínén összegyűlt halzsírra
óvatosan ráhintjük a jó minőségű,
tűzpiros fűszerpaprikát. Miután meggyőződtünk
róla, hogy a fűszerpaprika szín- és
ízanyagai maradéktalanul feloldódtak,
tejfölös habarással sűrítjük. Az
így kapott tejfölös-paprikás
mártást habverővel állandóan kevergetve
kiforraljuk, közben ízlés szerint sóval
ízesítjük. A szeletekre vágott
vöröshagymát zsírban megpirítjuk. A
burgonyát héjában megfőzzük,
meghámozzuk, karikákra vágjuk, majd egy
kevés zsírban megpirítjuk. Karikákra
vágjuk a zöldpaprikát és a paradicsomot.
Ennek hiányában a lecsót leszűrjük a
levétől és a paprikadarabokat metéltre
vágjuk. Kakastaréjt készítünk a
maradék füstölt szalonnából. A
szalonnából a bőrével együtt kb. 0,5 cm
vastag és 5-6 cm hosszú szeleteket vágunk. A
szalonnát ezután 1 cm távolságban a
bőréig bevágjuk. Ekkor következik a rácponty összeállítása, rétegezése. Magas peremű tepsit vagy tűzálló lábast zsírral kikenjük. Belerakjuk az előkészített burgonyát, a vöröshagymát, a zöldpaprikát és a paradicsomot vagy lecsót, egymásra rétegezve, majd az előkészített pontyszeleteket. Ezután ráöntjük a halalapléből főzött tartalmas, tejfölös paprikás mártást, meglocsoljuk tejföllel. Végül elhelyezzük a tetején a kakastarélyokat. A rétegzett rácpontyot középmeleg sütőbe helyezzük, és lassan készre sütjük. A rácpontyot lapátkanállal tálaljuk előmelegített halastálra. Ennek során arra kell ügyelni, hogy minden adagba arányosan jusson a pontyszeletekből és a hozzávalókból, tetejére pedig kakastarély kerüljön. A rácpontyot díszítjük karikákra vágott zöldpaprikával, paradicsommal, majd meglocsoljuk tejföllel, paprikaszínnel. A kakastarélyt ízlés szerint fűszerpaprikába mártva tehetjük az étel tetejére. A rácponty készítésével kapcsolatban meg kell jegyezni, hogy többféle készítési módja ismert és elfogadott. Gyakran "mártás" nélkül, minden réteget gazdagon meglocsolva tejföllel és kész lecsóval készítik a rácpontyot. Ebben az esetben minden réteget külön meg kell sózni. Készíthető úgy is a rácponty, hogy a pontyszeleteket a rétegek közé helyezik el. Elkészítés ideje: 2óra |