POROSZLÓI TÖLTÖTT CSUKA

Hozzávalók
8-10 személyre
  •  két nagy fej vöröshagyma apróra vágva
  •  25 dkg gomba vékonyra szeletelve
  •  4 zsemle tejben áztatva
  •  1 db. kaliforniai paprika kockára vágva
  •  só, bors, ételízesítő, pirospaprika
  •  fél csokor petrezselyem zöldje apróra vágva

A csukát előkészítjük a töltésre: A csukát a fejére mért erős ütéssel öljük meg. Alaposan megmossuk, lepikkelyezzük.

A megtisztított csukát a feje körül óvatosan körbevágjuk, csak a gerinc feletti szakaszt hagyjuk épen. A gerinccsontot is átvágjuk, hogy a hal fejét hátra tudjuk hajtani. Vigyázzunk, hogy az epét ne sértsük meg. A fejet belülről kitisztítjuk, keserűfogat, kivesszük.

Éles kés segítségével a hal bőrét elkezdjük lefejteni, úgy, hogy halhús is maradjon a bőrön, és közben a lefejtett bőrt hátrahúzzuk, hogy mire a bőrt lefejtjük, a hal ki legyen fordítva, mit egy zokni.  A lefejtett, kifordított halat megsózzuk.

A visszamaradt gerincről és szálkákról leszedegetjük a rajta maradt hút, a hal belsejéből a májat kivesszük, leválasztjuk az epéről. Kiszedjük az ikrát, haltejet is. (Márciusban fogott csukából az ikrát nem használjuk fel, mert akkor az ikra ehetetlen, rossz ízű.)

A gerincről leszedett halhúst, a májat, ikrát, tejet ledaráljuk.

Füstöltszalonna-zsíron megpirítjuk a hagymát, rádobjuk a gombát, sózzuk, megpároljuk, végül rátesszük a paprika kocákat is, és pár percig összesütjük. Ezután belekeverjük a darált halhúst és halbelsőséget, hozzáadjuk a tejben áztatott, kinyomkodott zsemléket is, és a fűszereket hozzáadva homogén masszává keverjük.

A masszát visszatöltjük a hal bőrébe, megtömjük, formázzuk, éa közben  vissza is húzzuk, visszafordítjuk, hogy a hal bőre legyen kívül. A fejhez érve a fejet visszafordítjuk, majd a a nyakat és a törzset összavarrjuk.
A hal száját egy fadarabbal kipeckeljük. Az uszonyokat felvarrjuk, alufóliával burkoljuk, hogy sütés közben ne égjenek meg.

Szalonnával kiknt tepsibe helyezzük, és közepes lángon, szalonnazsírral, illetve saját levével locsolgatva  1-1,5 óra alatt barnára sütjük.

Ha kész, felszeletejük, de mutatós, ha megfelelő méretű tálra helyezbe adjuk asztalra. Ekkor az asztalon szeletejük fel.

Köretként petrezselymes burgonya vagy hagymás tört burgonya illik hozzá.